top of page

Литературен критик г-н Димитър  Танев

 

Маргарита  Монако пише незавоалирано  и доверително. В най-новия си роман  “Австралийката” пише за  любовта , за съкровената елипса на семейството и рода, пише за чувства и емоционални  преживявания, пише  като  романтичка , като мечтателка, като любвеобилна,очакващо напрегната, вярваща в доброто и в светлото неподправена жена. 

 

В този смисъл романът  й “Австралийката” може – условно и частично –да бъде  определен като любовен, семеен, дори дамски роман, като влагам само положителните излъчвания на тези определения. Защото слава богу, и първият й роман “Марина” и  вторият “Австралийката” не са нито прекалено сантиментални, не са  сълзливи и по котешки пухкави,нито пък са разголено-еротични. Не са правени според възродената лесна схема на “розовите” романови серии. По-скоро и в двата романа на г-жа Монако разчитам типологията на удължената семейна и любовна сага, с явно усилие да се излезе от тези все пак тесни рамки  и да се социологизира, дори политизира – и в тоя смисъл: да се уплътни и утежни повествованието.

 

Маргарита Монако разказва и сама се увлича в разказа си. Отново подчертавам – това основно, традиционно, но неотменимо изискване днес все повече  се загърбва и по този начин литературата става НЕ – литература. Съзнателно или не, авторката е влязла в тази необявена пледоария и така втори път  показва дързост - тя   вее  знамето на чувствата, вдигайки се на пръсти, пише ода за силата на влечението, на взаимната любов във времето на най- груб прагматизъм и на всякакви крушения. Сякаш, за да докаже, да обяви, че младостта и любовта са  вечни, неподвластни  на обстоятелства, съображения, бит…

 

Трябва да отбележим, че романът “Австралийката” гони линията на един драматизъм, самата  любов между  Ейми,австралийката с български  произход, и типично българското момче от края на изминалия век Филип, предпоставя ред условности и пречки: огромното  разстояние, което поставя сърдечната връзка на изпитания и препроверка; различните им манталитети и различната им философия за живота, различното възпитание, бит, онаследени и придобити в съответната среда, навици и разбирания и пр. Нека да добавим и изключителната причина - оказва се, че единият родител на влюбените е общ и се налага Ейми да плаща за грешките и увлеченията на своята майка.

 

В случая  писателката е постигнала определен  повествователен успех – тя бавно и тънко подсказва  по време на цялото разказване този драматичен казус, но го оголва и обявява  окончателно едва накрая, след като е сгъстявала,концентрирала нещата до този момент, за да превърне една на пръв поглед нежно-лирична  връзка в изпитание, драма, съдбовност.

 

Задачата, която си е поставила Маргарита Монако, както казах е по-висока, по-обемна. Над интимните истории, или по-точно- успоредно с тях, тя  включва трудния ни и преломен живот от последните  две-три десетилетия - смаленото, някак сиво съществуване на хората в края на така наречения развит социализъм, мъчителното превключване към новите обстоятелства, условия и манталитет, към един непознат и непривичен живот и взаимоотношения; разочарованията, новото стъписване и затваряне на хората в спасителния пристан на семейството.

 

Така и в двата си романа  “Марина” и “Австралийката” писателката Маргарита Монако е постигнала едно проблематизиране на  съдържанието на книгите си, направила ги е по-широкомащабни и дълбоки.

Margarita Monaco 004
bottom of page