top of page
КАРЕЛ И ЛИЛИЯ RU BOOK COVER1.jpg

НАЙ-НОВОТО ЗАГЛАВИЕ НА АВТОРА

" КАРЕЛ и ЛИЛИЯ" - новела на Руски език

 

История вдъхновена от една съхранена през годините любов, изтърпяла политическата пропаганда и разделение на комунизма.

Действието се развива в наши дни в прекрасния курортен град Карлови Вари в Чешката република. 

 

Кръговратът на природата в „Саша, Лиза и годишните времена”

от Маргарита Пайкова

Нова книжка за малките читатели, която вече има и своето Руско издание.

 

След три успешни романа журналистката Маргарита Пайкова издаде нова книга. Този път това е занимателно четиво за деца, което сигурни сме ще бъде увлекателно и за техните родители.

 

Книжката „Саша, Лиза и годишните времена” е посветена на ежегодния кръговрат на природата и на смяната на сезоните – пролет, лято, есен и зима. Написана е с удивителна лекота, с някакъв чисто български ритъм и напевност. Достатъчно модерна и заедно с това много полезна, защото съдържа онази най-необходима и основна информация, която всеки родител би искал да предаде на своите деца и внуци.

 

С много обич и топлота авторката разказва на своите читатели кои са плодовете, с които природата ни дарява през всеки сезон, кои са най-важните празници, които празнуваме през годината – за традицията да се ходи на църква на Великден, да се шарят яйца и да се пекат великденски козунаци за Воскресение Господне, за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, за Деня на детето 1 юни и, разбира се, за сурвакарите в новогодишните празници.

 

В книгата откриваме на пръв поглед простички и ясни истини, но те съдържат в себе си онази народна мъдрост, която се предава от век на век и с която сме закърмени от малки заедно с българските народни приказки и веселите ваканциите при баба. Великолепно е описана красотата на родната природа, която нашите баби са скътали в българските народни шевици, които греят със слънца, цветя и птици.  

 

Главен герой е малкият Саша и неговият приятел - кучето Лиза, които живеят при баба в село Патреш, Великотърновско. Заедно те се впускат в приключения като откриват как се променя градината на баба през всеки сезон, как се завръщат птиците през пролетта, опознават селските домашни животни – козлетата на чичо Здравко, двойката щъркели, свили гнездо до старата селска църква, овцете, пуйките и кокошките, и разбира се – магаренцата в съседния двор. Как един сезон сменя друг, докато дойде месец август, време за море и за туршии, за събиране на богатия урожай през септември и октомври, после отлитат птиците на юг, изнизва се месец ноември, за да дойде най-любимото време за Саша – зимата, когато елхите се украсяват с играчки, когато баба готви най-вкусните лакомства - сладка баница с тиква и орехи и когато ще получи и най-хубавите подаръци за Коледа.

 

Книжката „Саша, Лиза и годишните времена” сякаш ухае на топла питка и от нея лъха уюта на добре познатото българско домашно огнище, толкова родно и свидно звучи всичко в нея. Сигурни сме, че ще стане любимо четиво за децата в България и за останалите наши малки сънародници, които днес живеят във всички точки на света.

 

Автор: Мариана Цветкова

18.02.2020 г.

COVER.jpg

Романът “МАРИНА” 

 

Събитията в романа “Марина” също са заимствани от живота. Действието се развива в България и Франция през 80-те години на миналия век.

 

Сюжетът на романа проследява сложните взаимоотношения в семейството, истинското приятелство, проблемите с наркотиците, предателството. Главната героиня е омъжена за моряк от океански риболов. Имат дъщеря, а животът им преминава, като наниз от радостни мигове, без сътресения и обиди.

 

В образите на персонажите и събитията, които са наситени с чувства, емоции, страхове и мечти, всеки читател може да открие по нещо от себе си и своя живот. 

 

Романът “Марина” има две издания на български - през 1992г. и 2002г. През 2011г. романът е издаден за първи път на руски език. Руското издание авторката подписва с истинското си име – Маргарита Пайкова.  

Романът “АВСТРАЛИЙКАТА”  

 

Сюжетът на романа “Австралийката” е заимстван от действителността. Събитията се развиват в България и Австралия през 70-те години на миналия век. 

 

В основата на романа стои любовната история на млада жена, родена и израснала в Австралия, но срещнала любовта на своя живот далече от родината си – в  България.

 

Макар и да разказва за любовта, романът в никакъв случай не може да се определи, като любовен.  Образите в романа, като всички нас страдат, обичат истински, тъгуват по изгубени надежди, мечтаят за добра професионална и житейска реализация, мразят и прощават. Не ги подминава и ужасната смърт. В романа не е пропусната и вечната тема – отношението деца-родители, основана на голяма любов и загриженост, но и на неразбирателство и укор. Героите живеят до края на романа за истинско щастие и всеки по своему се бори, за да го получи.

 

Житейската драма на австралийката с български корен Емили Деймън, породена от силни страсти и непреодолими препятствия, развиващи се на фона на тогавашната социална и политическа система е разказана увлекателно и много реалистично, с неочаквани обрати и шокиращи колизии.  В романа “Австралийката”  няма следа от розовата напудрена романтика на американските бестселъри, със задължителния за тях хепиенд.

 

Образите са  много по-плътни, фабулата – динамична и увлекателна. Чете се на един дъх, а неочакваните обрати  не оставят читателя равнодушен. 

 

Романа “Австралийката” има две издания на български - през 2002г. и 2012г.  Романът е одобрен за издаване  от издателство “Минерва прес” –Лондон.   

Романът „ ЕСЕН в ПРАГА “

 

е поредното интригуващо заглавие, на авторката М. Пайкова, което разказва увлекателно една история от 90-те години на миналия век.

 

Един обикновен октомврийски ден, младата българска емигрантка Розита Ралева среща Том Блат – американец от чешки произход на автобусна спирка в Прага. Тя се чувства силно привлечена от него. Той също не е безразличен към нея, но връзката им е поставена на изпитания, наследство от миналото на Розита .

 

Романът преплита събития и свидетелства на хора, чиито житейски съдби са се пресекли с тези на главните герои.

 

„ ЕСЕН в ПРАГА “ е приятно и едновременно сериозно четиво ,което поставя много нерешени проблеми свързани с трафика на хора и нелегалната емиграция.

Margarita Monaco 004
bottom of page