top of page

За АВТОРА

 

      Маргарита Парашкевова Пайкова (Маргарита Монако) е български журналист и писател.

       Родена на 9 октомври 1954г. в с. Горна Липница, но е израсла със своето семейство в с. Патреш, община Павликени, окр. Велико Търново.

      Средното си образование завършва в Икономически техникум „Димитър Хадживасилев“ – гр. Свищов през 1972г.

      След това завършва Предучилищна педагогика със специалност руски език в гр. Русе 1976г. и следдипломна квалификация – английски език в Русенския университет 1990г. Говори Руски, Френски, Английски и Чешки езици.

      Маргарита Пайкова е работила, като икономист по цените във фабрика за текстилни изделия в гр. Павликени, учителка по руски език на деца в предучилищна възраст, по-късно е учител по английски език в Строителен техникум „Пеньо Пенев“ – гр. Русе.

      Няколко години Маргарита Пайкова – Рабчева е работила като редактор на в. „Димитровско знаме“ в гр. Две Могили.

       Сътрудничи на вестниците: „Дунавска правда“ гр. Русе, „Гледища“ и „Екип 7“ в гр. Разград, „Антени“ и „Нова светлина“ в гр. София.!

       През 80-те години е била кореспондент за Община гр. Две могили, Русенско на в. „Работническо дело“ гр. София и в. „Възход“ гр. Разград.

       Автор е на над 400/четиристотин/ статии, есета, интервюта и очерци с много известни личности в това число и с режисьора в Русенския театър - Стоян Камбарев - областен всекидневник 'Гледища" - 04.08.1990г..

       В този период като журналист тя подписва статиите си с името Маргарита Рабчева. Същата фамилия носи и дъщеря й Даниела Рабчева, която работи в Държавна опера гр. Варна.

Работата й на журналист и кореспондент я среща с много интересни хора и съдби, които донякъде са прототипи на нейните герои.

       За разказа „Сенокос“ Маргарита Рабчева получава литературна награда учредена от Дружеството на писателите в гр. Русе, носещ името на Нобелиста Елиас Канети. Победителите от този конкурс са отразени във вестник „Дунавска правда“ – Русе през 1990г.

       Първият роман „Марина“ Маргарита Пайкова написва през 1991-ва година. По-късно същата година романът е издаден от издателство „Абагар“ гр. Велико Търново. Авторката подписва първата си творба с псевдонима Маргарита Монако, който произлиза от интересна нумерологична теория.

       Маргарита Пайкова е автор на още няколко романа: „Австралийката“ – 2002г., „Есен в Прага“ – 2017г.,  детска книжка „Саша, Лиза и годишните времена“ 2020г. и новелата „Карел и Лилия“ – 2022г. посветена на чешкия град Карлови Вари.

       Авторката е живяла със семейството си в гр.Павликени, Русе, София, Варна, Балчик. Живяла е в Прага и Виена, където дъщеря й Даниела Рабчева е учила оперно пеене. От няколко години живее в Чехия.

           

            Публикации в пресата за творчеството на Маргарита Монако:

        в. „Нощен труд“ гр. София 2003-та г. – автор Магдалена Гигова;

        в. „Женско царство“ гр. София 2003-та г. – автор Веселина Петрова;

        в. „Монитор“ гр. София 20013-та и 2014та г. – автор Мариана Първанова;

        в. „Янтра днес“ гр. Велико Търново 2013-та г. – автор Златина Димитрова;

        в. „Павликенски глас“ гр. Павликени 2020-та г.;

 

            Телевизионни интервюта:

        БТВ - „Сутрешен блок“ 2002-ра година – водещи Огнян Бояджиев и Мариана Векилска;

        ТВ 7дни –2002-ра година - водещ Николай Колев;

        ТВ 2001 – „Звездите спят, ние не“ 2002-ра година с автор и водещ Розита Михайлова;

            Представяния на романите:

         БТА – гр. София 2002г. - Романите „Марина“ и „Австралийката“ са представени от литературния критик  Димитър Танев;

         Романът „Марина“ в Галерия за международно изкуство гр. София;

         Романът „Австралийката“ в Галерия „Рафаел Михайлов“ гр. Велико Търново;

         Романът „Австралийката“ в Клуба на пенсионера към читалище „Просвета“ – с. Патреш;

         На най-малките жители и гости на селото, авторката Маргарита Пайкова подарява детската книжка „Саша, Лиза и годишните времена“

 

         Авторката се радва на голям интерес от страна на рускоезични читатели и от Германия, Чехия, САЩ, Израел, Русия, Украйна, Казахстан, Узбекистан, Армения, Нидерландия, Финландия, Латвия, Естония, Молдова, Беларус и др.

          Много от нейните читатели оставят свои отзиви, както в интернет пространството, така и в книга за впечатления, за което авторката е много благодарна!

            Маргарита Пайкова (Монако) благодари на издателство и печатницаСимолини – 94“ гр. София, с което работи и до днес за коректността и разбирателството!!! Сащо така огромни благодарности и на преводачите - Зинаида Маркова и Светлана Тютюнджиева.

Псевдонима – МОНАКО

 

    В случаен разговор авторката научава, че според  китайския календар на прераждането в предишния си живот е живяла през XVI век в Княжество Монако и е била преводачка – според тогавашните  представи. Когато разбира това, тя решава да избере за свой псевдоним - Монако.  

Margarita Monaco 004
bottom of page