top of page

За АВТОРА

 

Маргарита Пайкова - МОНАКО е български писател. Родена е в с.Патреш, В.Търновско. Завършила е Икономически техникум в гр. Свищов и Педагогически институт в гр. Русе със специалност руски  и английски. Живяла е във Виена и Прага, където дъщеря й Даниела Рабчева е учила оперно пеене. Работила е като икономист и преподавател по английски и руски език. По-късно работи, като журналист и кореспондент в местна и централна преса. Говори руски, английски, френски и чешки.

 

  Като журналист Маргарита Пайкова има над четиристотин статии, репортажи и интервюта в медиите. В ранното си творчество пише разкази. За разказа “Сенокос” печели втора награда на литературен конкурс, учреден от клуба на младия писател, носещ името на известения австрийски Нобелист Елиас Канети - роден в гр. Русе. Маргарита е автор и на три романа – “Марина”, “Австралийката” и "Есен в Прага" Първите два романа автора подписва с псевдонима МОНАКО.

 

Работата на автора, като кореспондент я среща с много интересни хора и съдби, които донякъде са прототипи на нейните герои.  

Псевдонима – МОНАКО

 

В случаен разговор авторката научава, че според  китайския календар на прераждането в предишния си живот е живяла през XVI век в Княжество Монако и е била преводачка – според тогавашните  представи. Когато разбира това, тя решава да избере за свой псевдоним - Монако.  

Margarita Monaco 004
bottom of page